Skip to content

ЗАШТО СЕ СВЕТИ ВОДА ЗА ВАСКРС?

По древној и устаљеној пракси наше цркве, у време пред Васкрс свештеник освећује воду у домовима својих парохијана. За освећење водице треба припремити следеће: једну посуду (чинију) са водом, букет босиљка, мању свећицу, кадионицу, брикет, тамјан и списак укућана у кући. Вода је материја којом се све чисти, а која не потребује никаквог чишћења. Отуда у нашем народу пословица: да вода све опере, осим црна образа. Црн образ је прљава и нечиста савест, која се запрљала разним грецима и рђавим делима. Али, човек има потребу да опере и тај црни образ. Управо томе служи освећена вода, пошто природна вода не може то учинити. Да би вода служила за освећење и очишћење оних који је пију или се кропе њоме, Црква призива благодат Божију на воду и вода добија силу која служи за: исцељење душе и тела (лечи од телесних и душевних болести). Служи за одагнање видљивих и невидљивих непријатеља. Освећењем воде призива се благодат Светог Духа на дом и моли се за помоћ Божију за напредак дома, здравље укућана.

Вода која се освети пред Васкрс, користи се тако што свако од укућана може мало да попије од те воде. Од остатка воде, на Велики Петак, фарбају се јаја (вода се сипа у посуду у којој се кувају јаја). Ако воде још остане, она се може искористити за храну која се спрема за Васкршњи ручак. 

ЗАШТО СЕ ФАРБАЈУ ЈАЈА ЗА ВАСКРС? 

Јаја се фарбају јер то има своју символику. Ништа није случајно у хришћанству, све има свој смисао. Јаје је символ васкрсења. Као што пиле својим силама разбија љуску јајета и излази у живот, тако и Христос својим Богочовечанским силама разбија гробну плочу и Васкрсава из мртвих. Јаја се фарбају разним бојама, али, црвена боја је основна, она символизује крв Христову којом је Христос људе ослободио од греха.

Откуда јаје да користимо? Фарбање јаја врши се у спомен на догађај, када је света Марија Магдалина – Мироносица (то је она девојка, која је са Пресветом Богородицом, непрекидно била уз Христа у току његовог Голготског страдања, и којој се Христос првој јавио по васкрсењу), путовала у Рим да проповеда Јеванђеље, и посетила римског цара Тиберија. Тада му је, у знак пажње, као новогодишњи поклон, предала црвено јаје, и поздравила га речима: Христос Васкрсе! Црвена боја символише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Васкрсења нема без страдања и смрти. То је, дакле, првенствено боја хришћана и Цркве, без обзира што су неки појединци и покрети кроз историју покушавали да ову боју присвоје и компромитују. Од тада се хришћани даривају за Васкршње дане јајима.

АКО ЈЕ ХРИСТОС ВАСКРСЕЊЕМ ПОБЕДИО СМРТ ЗАШТО МИ И ДАНАС УМИРЕМО?

Тачно, Христос је победио смрт, али ми умиремо и данас пређашњом смрћу, али не остајемо у смрти. А то не значи умрети.  Права, истинска смрт, би била када онај који је умро нема шансе да се врати у живот, а ако ће онај који је умро после смрти оживети и при том живети бољим животом, онда то није смрт него спасење. Управо нам је Христос својим Васкрсењем показао да ћемо и ми васкрснути као што је и он пре две хиљаде година васкрсао. У томе је победа смрти. Христос није философирао о победи смрти, него је то делима показао, сам је Васкрсао из мртвих и победио смрт, и нама показао да ћемо и ми васкрснути. 

НА ИКОНАМА ХРИСТОС СЕ СЛИКА У ДВЕ ХАЉИНЕ!

Једна је црвена, друга плава. Црвена симболизује Божанску природу, а плава човечанску природу.

ВЕЛИКИ ПЕТАК –  је дан  када се слави успомена на Христово распеће. У нашим храмовима, поподне се износи плаштаница (платно на коме је приказано полагање Христово у гроб), коју верници љубе, целивају,  све до Васкрса. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници после љубљења плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.

Протојереј Срећко Зечевић

Designed by ANTICFORMA. Copyright © 2021 Saborni hram Kragujevac