Skip to content
Arhitektura Saborne crkve u Kragujevcu
Arhitektura Saborne crkve u Kragujevcu
Arhitektura Saborne crkve u Kragujevcu
Arhitektura Saborne crkve u Kragujevcu
Saborni hram Kragujevac

Хор Успења Пресвете Богородице („Хор младих“) Саборног храма у Крагујевцу

Хор Успења Пресвете Богородице ("Хор младих") Саборног храма у Крагујевцу

Хор Успења Пресвете Богородице (некадашњи „Хор младих“) основан је 1981. године, благословом блаженопочившег Епископа шумадијског Господина Саве, а трудом протојереја Станка Секулића. Чланови хора у почетку су били углавном млади (претежно студенти), по којима је и добио име, „Хор младих“. То су били већином полазници веронауке, а касније им се придружују и чланови хора Хришћанске заједнице. Први диригенти су били протојереј  Станко Секулић и његова супруга Јованка Секулић.

Диригенти са најдужим стажом били су: протојереј Станко Секулић (од 1981. до 2002. године) и Оливер Беговић (од 2002. до 2012. године). Велики допринос раду хора дали су: Иван Филиповић, Љиљана Миловић, и Јелена Трмчић.

Садашњи диригент хора је протојереј Драгослав Милован, који је на тој дужности од јуна 2012. године.

Основна делатност хора је редовно учествовање на Светој Литургији, неговање православног црквеног појања, прикупљање и очување разних дела црквене музичке уметности и мисионарска делатност, која се огледа у приближавању вери и Цркви, великог броја људи, како младих, тако и старијих. Овај хор је послужио и као темељ за настајање осталих хорова у Шумадијској епархији. Рад хора је обогаћен и многим наступима и путовањима у земљи и иностранству, и учешћем на богослужењима широм Епархије шумадијске.

Хор Успења Пресвете Богородице стално обнавља своје чланство доласком нових певача.  

Као своју Крсну славу празнује, Недељу Светих отаца Првог васељенског сабора.

Распоред Богослужења

Догађаји

Галерија Владике Јована

Линкови

Designed by ANTICFORMA. Copyright © 2021 Saborni hram Kragujevac