Skip to content

УПОТРЕБА ТАМЈАНА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

Тамјан је у употреби још од најстаријих времена, како код многобожаца (пагана), тако и код Јевреја. Тамјан као материја потиче из Индије и афричких земаља. Тo је дуговечна зељаста биљка сивозелених листића. Спада у ароматичне биљке. Од њега се добија мирисно уље „тимол“ које се користи за сируп против кашља и у козметици. Дакле, тамјан је ароматична смола која се добија из дрвета BOSWELIA SACRA (босвелиа сакра). Занимљиво је да у Африци на простору где има више стабала тамјана, тај се простор назива VADI DUKA. Јевреји називају тамјан ЛИВАНИ, отуд грчки назив „ливанон“, осим тога назива се и ТИМИАМА, од грчке речи θυω (тио) што значи жртвовати, јер се тамјан употрeбљавао за приношење бескрвних жртава.

О тамјану се говори и у Старом завету, како о његовој припреми, тако и коришћењу у богослужбене сврхе. У Соломоновом храму постојао је златни кадиони олтар на коме је морао дневно да се прислужује (пали) тамјан. Тамјан је због своје реткости и због своје употребе спадао у скупоцене материје старог света, због тога и мудраци приносе на дар новорођеном Господу Христу поред злата, смирне и тамјан.

Када се тамјан стави на жеравицу, тј. на упаљени брикет, дижу се колутови белог дима угодног мириса, и невидљиво се шире по храму или у дому, што представља или символизује наше молитве, које се уздижу Богу као пријатни, благоухани мирис душе. Тамјан означава подизање нашег ума и срца према небу за време молитве, као што се дим тамјана подиже у висину, тако се и наше молитве уздижу ка Богу.

КАДИОНИЦА – је предмет који се користи на богослужењу и користе га верници у свом дому. У кадионицу се ставља брикет (жеравица) а на брикет тамјан, и после молитве и благослова свештеника, кади се њоме на одређеним местима и у одређено време. Кадионицу користе и верници, да би кадили свој дом.

БРИКЕТ – Брикет је мали, округли комад угља који потпомaже сагоревање тамјана. To је угаљ ЛИКАЛИТ, која полако сагорева, и од тог угља настаје жар на који се ставља тамјан.  

БЛАГОТВОРНА ДЕЈСТВА ТАМЈАНА – тамјан је изврсно дезинфекционо средство. Тамјан се користи и у ароматерапији, козметици, масажи. У Индији се тамјан користи за лечење артритиса, зацељивање рана и заштиту од патогених микроорганизама. Зато свакодневно кађење куће (обичним, жутим или како га називају „правим“ тамјаном) доноси здравље свим укућанима.  Нека су истраживања показала да тамјан помаже и у лечењу тешких болести, малигних меланома, рака мокраћне бешике и тумора на мозгу.

У ароматерапији се користи за олакшање стреса, напетости, хистерије и депресије.

Протојереј Срећко Зечевић

Designed by ANTICFORMA. Copyright © 2021 Saborni hram Kragujevac