Skip to content

ТАЈНА ПИРАМИДА

ЈОСИФ И ФАРАОНИ

Постоји мноштво питања везано за пирамиде. Како су грађене, када су грађене, ко их је градио?, итд. До сада је пронађено 67 комплетних пирамида и 25 некомплетних. На платоу Гизе у Египту налази се 10 пирамида, укључујући и две највеће. Највећа на свету је Кеопсова (Куфуова) пирамида, па онда Кефренова и Микеринова. Кеопсова је висока 137 метара и састављена је од око милион камених блокова који су тешки 2-5 тона. Неки су тешки и 15 тона, док се унутар пирамиде могу наћи и гранитни блокови тешки и 50 тона.

Занимљиво је истаћи да је Египат био на врхунцу своје моћи за време владавине фараона Дјозера (или Ђозера), када су и почеле да се граде пирамиде. Почетак владавине овог фараона није обележена неким великим догађајима, а онда се у његовом животу појављује једна изузуетна личност, коју историја назива Имхотеп (Имотеп), и од тада почиње успон овог фараона. На почетку владавине обичај је био да фараон зида гробницу за себе и своју породицу. У гробници Ђозеровој постоје имена његове родбине и најближих сарадника, али нема Имотепа, који је био његов главни сарадник и помоћник. Историјске чињенице указују да Имотеп није био члан породице и да се одједном појављује у његовом животу током његове владавине. Из историје знамо даје Имотеп био човек изузетних способности и талената. Неки историчари га називају „египатски Леонардо Да Винчи“. Ево шта кажу египатски историјски извори о Имотепу: Током владавине фараона Ђозера живео је Имхотеп, који је водио послове владара Египта. Био је заменик владара, управљао је Великом Палатом, био је високи свештеник Хелиополиса, био је градитељ, скулптор… Имхотеп је због својих лекарских способности стекао међу Египћанима репутацију Асклепијуса (бог медицине код старих Јелина)… Имхотеп је успоставио вештину градње коришћењем тесаног камења. ((Manetho, 305-285 BC, The Ancient Near East, 1958, Vol. I, p. 24-, Princeton University Press).

Египатски историјски извори кажу да је Имотеп успоставио градњу пирамида и прва пирамида коју је направио била је степенаста пирамида у Сакари. Али, ко је заиста Имотеп? Историјски списи бележе шта се десило Ђозеру фараону: Био сам узнемирен због надолазеће глади. У сну ми се јавио бог Нила Кнум и обећао да ће Нил дати воду, али да ће најпре бити седам година глади, а затим седам година изобиља… Постоји још један историјски извор који говори о седам година изобиља и седам година глади, а то је онај у Библији: Ево, доћи ће седам година врло родних свој земљи Мисирској, а иза њих настаће седам година гладних (Пост 41, 29-30).

Даље историјски извори кажу шта је Ђозер урадио: Упитао сам Имотепа, који је био син бога Пта: Где се рађа Нил? Ко је бог тамо? Ко је прави Бог?… Имотеп је одговорио: Потребно је да питам Бога који влада над свим живим.

У Библији читамо: А Јосиф одговори фараону: То није у мојој власти, Бог ће јавити добро фараону (Пост 41,16).

Египатски историјски извор каже шта је даље урадио фараон: Обећао сам Богу Нила Кнуму, да ће сав народ, осим свештеника у Божијем храму, плаћати порез у износу од једне петине својих усева. Библија опет говори о сличној наредби: А што буде рода даћете пето фараону… само не купи свештеничких њива... (Пост 47, 24). Да ли то значи да су Имотеп и Јосиф били у ствари иста личност?

Када се уђе у ту прву степенасту пирамиду у Сакари, наилази се на 11 великих силоса који су укопани у земљи. На дну ових силоса пронађени су остаци жита. Ови силоси могу да приме 40 000 кубних метара жита, што одоговара терету који може да понесе 4000 камиона, који имају капацитет 10 кубних метара. Ова количина жита далеко премашује потребе за житом градова у окружењу. На дно силоса се силазило степеницама где се вршила испорука жита.

Библија говори о томе да је Јосиф прикупљао жито у Египту: тако накупи Јосиф жита врло много, колико је песка морског, тако да га преста мерити, јер му не беше броја… Из свих земаља долажаху у Мисир к Јосифу да купују, јер поста велика глад у свакој земљи… И покупи Јосиф све новце што се налажаху по земљи Мисирској и у земљи Хананској за жито које куповаху и слагаше новац у кућу фараонову (Пост 41,49-57; 47, 14).  Видимо да је велика сличност између Имотепа и Јосифа, и да је у ствари онај који је успоставио градњу пирамида био Јосиф.

За Имотепа историја каже да је био: свештеник у граду Хелиополису.

Познато је да је Хелиополоис у ствари град Он, који је описан у Библији. За Јосифа Библија каже: И надену фараон Јосифу име Псонтомфаних, и ожени га Асенетом, кћерком Понтифере свештеника Онског. И овде се види сличност Имотепа и Јосифа.

Даље, египатска историја каже: Имотеп је због својих лекарских способности стекао међу египћанима репутацију Асклепијуса.

Библија за Јосифа каже: И заповеди Јосиф слугама својим, лекарима, да мирисима помажу оца његова (Пост 50, 2).

Египатски историјски извори бележе да је најближи фараонов сарадник записао: Ближим се смрти у 110. години  живота (Pta-otepove instrukcije, The Ancient Near East, 1958, Vol. 1, p. 234-, Princeton University Press)

Библија каже за Јосифову смрт: Потом умре Јосиф,  а беше му 110 година(Пост  50, 26).

Имотеп је такође записао: Добио сам овлашћења од владара каква нико пре мене није имао.

Библија каже за Јосифа: И још рече фараон Јосифу: Ја сам фараон,  али без тебе нико неће маћи руке своје ни ноге своје у свој земљи Мисирској… Ти ћеш бити над домом мојим и сав ће  ти народ мој уста љубити, само ћу овим престолом бити већи од тебе  (Пост 41, 44).

Врло је занимљиво да се управо на зидовима пирамиде у Сакари налазе слике људи који пате од глади, као и слике људи који узимају жито у врећама и носе га уз степенице.  Степенаста пирамида није била опљачкана, зато је логично очекивати да је Имотеп, односно, Јосиф ту сахрањен. Археолози су истражили пирамиду и нашли мноштво препарираних птица Ибис, за које су египћани сматрали да су свете животиње. Грчки извори кажу да је велики број људи из Грчке одлазио у град Мемфис у Египту, што је близу пирамиде у Сакари, код неког изузетног човека који је био у стању да излечи сваку болест. Они су му на поклон доносили препариране свете птице. Археолози нађу мртвачки сандук, мноштво посуђа са потписом фараона Ђозера, што потврђује да је овде сахрањен Имотеп, тј. Јосиф. Кад су отворили ковчег, научници су открили да у њему нема тела покојника. Зашто кад гробница није била опљачкана. Библија каже да је Јосиф пре своје смрти поручио: И закле Јосиф синове Израиљеве и рече: Заиста ће Вас походити Бог, а Ви онда однесите кости моје одавде (Пост 50, 26). То се и десило за време Мојсија. Занимљиво је да су сви фараони сахрањени у правцу изласка сунца, у правцу истока, јер су се они клањали сунцу као божанству. Али, овај ковчег у пирамиди у Сакари је био окренут према северу, према Хананској земљи, коју је Бог обећао свом народу.

Дакле, видимо да је управо Јосиф та знаменита историјска личност из египатске историје, означена као Имотеп, која је почела са градњом пирамида. Прва пирамида је имала сврху складиштења жита, а видимо да су касније фараони правили пирамиде да би се у њима сахрањивали.

Срећко Зечевић, протојереј

Литература:
The Exodus Case, Dr Lennart Moller, Scandinavia Publishing House, 2002, str. 55-87.

Designed by ANTICFORMA. Copyright © 2021 Saborni hram Kragujevac