Skip to content

Како се прислужује (пали) свећа

СВЕЋА  је предмет ваљкастог облика, изливен од воска, кроз кога је провучен фитиљ. Служи као извор светлости, а своју функцију остварује пламеном који настаје сагоревањем фитиља. Свеће се користе за осветљење и у богослужбене сврхе. 

Свеће се у Православној цркви користе у богослужењу, а верници прислужују (пале) свеће за: упокојене, за здравље својих најближих, и за Крсну славу.  

  • Када прислужујемо (палимо) свећу за покој душе, прекрстимо се и изговоримо: Сети се Господе уснулог слуге твог или слугу твојих (име покојника) и подари му (им) вечно блаженство, затим, пољубимо свећу и прислужимо је. За упокојене – свећа символизује да је душа умрлог прешла из земаљског живота у вечни живот, живот светлости и истине, где сија светлост лица Божијег.
  • За здравље – прекрстимо се и изговоримо: Сети се Господе слуге твога или слугу твојих (имена) и подари му (им) здравље, срећу и напредак, затим, пољубимо свећу (свеће) и прислужимо је.
  • Не постоји празник или дан када се не прислужују (пале) свеће за упокојене. Оне се прислужују и на Божић, Васкрс или било који други празник.
  • У народу постоји мишљење да у горионицима где се прислужују (пале) свеће, горњи део је за здравље, за живе, а доњи део горионика за упокојене, та подела је вештачка, и нема смисла, у Богу су сви живи, тако да се може прислужити свећа за здравље и у доњем и горњем делу горионика, то исто важи и за упокојене. Ко ово не жели да прихвати, нека се држи поделе, за здравље у горњем делу, за упокојене у доњем делу горионика.

Свећа треба да је од чистог пчелињег воска. Као што пчела скупља мирисни сок и полен са разних чистих и мирисних цветова, тако и молитва верника и његове породице треба да потиче из његовог чистог срца и неукаљане, мирисне душе.

ШТА ПРЕДСТАВЉА (СИМВОЛИШЕ) СВЕТЛОСТ СВЕЋЕ?

Светлост свеће представља символ Божанства, јер Бог у кога ми верујемо, Света Тројица, живи у неприступачној светлости; Господ Исус Христос је назван „Сунце правде“.

Светлост свеће означава светлост Христовог, јеванђелског учења, које нам осветљава животне путеве.

Светлост свеће даје топлоту, и означава топлоту, тј. топлину, наше молитве и наше љубави за оног светитеља или човека коме прислужујемо (палимо) свећу.

Протојереј Срећко Зечевић

Designed by ANTICFORMA. Copyright © 2021 Saborni hram Kragujevac